Uzm. Dr. Murat Volkan BALCI
Psikiyatri Uzmanı - Psikoterapist
TMS Tedavisi
TMS Nedir?
Transkraniyel Manyetik Stimülasyon / Uyarım (TMS / TMU), özel bir cihaz tarafından, yoğunlaştırılmış manyetik atımların ardışık, noktasal olarak odaklanmış bir şekilde, özel beyin bölgelerine gönderilmesi suretiyle beyin hücrelerinin uyarılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
TMS Nasıl İşler?
Örneğin, depresyondaki bireylerde, belli beyin bölgelerindeki elektriksel aktivite azalmış durumdadır. TMS tedavisi ile, bir nevi uykuda olan bu sinir hücreleri uykudan uyandırılıp, tekrar normal seviyedeki elektriksel aktivitelerine kavuşturulmakta ve depresyon böylelikle tedavi edilmektedir. Anksiyete bozuklukları gibi bazı ruhsal durumlarda ise beynin belli bölgelerindeki sinir hücrelerinde artmış aktivite söz konusu olabilmektedir. Bu durumda TMS artmış bu sinirsel aktiviteyi susturup, normal seviyelere getirmek suretiyle iyileştirici etkisini göstermektedir.
TMS Nasıl Uygulanır?
Hasta uyanıkken uygulanan, hekim tarafından yapılan, anestezi gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. Hastanın başına bir bone geçirilir. Belli ölçümler yapılarak, uyarıma tabi tutulacak beyin bölgeleri işaretlenir. Seanslar şeklinde uygulanır, her bir seans 15-30 dk sürer, haftada 5 gün, günde tek seans şeklinde toplamda 20 -30 seans uygulanır. Hasta uygulama sonrası günlük işlerine derhal dönüp devam edebilir.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylı, etkin, güvenilir bir tedavi yöntemidir. İlaca yanıt alınamayan dirençli depresyon vakalarında oldukça etkilidir. İlaç kullanmak istemeyen depresyon hastalarında, hamilelik, emzirme durumlarında güvenli ve etkindir.
TMS şu durumlarda sizin için bir seçenek olabilir:
- İlaç ve/veya psikoterapi şikayetlerinizde yeterli düzelme sağlamıyorsa.
- İlaç yan etkileri nedeniyle kullanamıyorsanız ya da ilaç kullanmak istemiyorsanız.
- Ayrıca ilaç kullanımının kısıtlandığı durumlarda, örneğin; gebelikte, emziren annelerde ve organ yetmezlikleri gibi durumlarda rahatlıkla kullanılabilir.
TMS Hangi Hastalıklarda Uygulanmaktadır?
- Depresyon
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Panik Bozukluk
- Anksiyete Bozuklukları
- Madde (Alkol, Kokain vb.) Bağımlılığı
- Kulak Çınlaması (Tinnitus)
- Demans-Alzeimer Hastalığı
- Fibromiyalji